• Nema proizvoda u košarici.

Što su zapravo terariji?

Naziv terariji dolazi od latinske riječi terra što znači zemlja.

Kažemo da su to gotovo samoodrživi zatvoreni sustavi u prozirnoj staklenci u kojoj je zasađeno nekoliko vrsta biljaka i biljnih vrsta. Naglasak je na gotovo samoodrživom sustavu jer terarijima, s obzirom da se u sustavu nalaze i žive žive biljke, ipak s vremena na vrijeme treba briga i njega iako je ista svedena na minimum. Terariji u staklenkama mogu biti raznih veličina i oblika spadaju u manje ekosustave, a ono što volimo kod terarija je svakako lakoća održavanja, njihov zanimljiv koncept te način na koji funkcioniraju. U terarijima se između ostalih odvijaju dva najvažnija procesa:

1. FOTOSINTEZA

Funkcioniraju na način da tijekom noći ili kada nema dnevnog svjetla, zelene biljke koje su posađene unutar staklenke će uzimati kisik i ispuštati ugljični dioksid. Međutim, tijekom dana, kada zelene biljke unutar terarija primaju sunčevu svjetlost, one će fotosintetizirati kako bi napravile hranu i proizvele kisik.

2. CIKLUS KRUŽENJA VODE I KONDENZACIJA

Biljke putem korijena upijaju vlagu iz supstrata koja zatim isparava preko listova zajedno sa vlagom iz supstrata. Kada takva vlaga dotakne hladnije stijenke staklenke stvori se kondenzacija u obliku kapljica vode koje će zbog gravitacije skliznuti natrag u supstrat.To je zapravo način zalijevanja, jer vlaga kruži unutar same zatvorene staklenke, te se na taj način (samo)održava ekosustav.

Biljkama koje žive u takvom ekosustavu i uravnoteženoj mikroklimi zatvorenog terarija potrebno je vrlo malo pažnje a svakako im treba osigurati:
-ključan je pravilan položaj terarija u prostoru
-nikako ne smiju biti na direktnoj sunčevoj svjetlosti, ali potrebno im je osigurati dovoljno indirektnog filtriranog svjetla
-na stijenkama zatvorenog terarija moraju se pojavljivati kondenzirane kapi vode
-zemlja uvijek mora biti vlažna

Uvjeti unutar terarija idealni su za razliku od sobnih uvjeta jer su biljke zatvorene, ne smeta im suhi zrak, imaju svoju mikroklimu, a procesom fotosinteze same sebi stvaraju kisik i energiju. S obzirom da su unutar terarija uvjeti idealni za rast i razvoj tako mogu rasti i druge manje poželjne vrste (npr.plijesan) koje želimo spriječiti kako bi naše Šumice dugo bile zdrave i lijepe. Tome smo doskočili tako što smo naše terarije učinili bioaktivnima tako što u njih dodajemo sitne člankonošce-skokunce(engl.springtails) male,bijele i sitne bubice koji su čistači organskog otpada. Skokunci će pojesti eventualne trule listove biljaka ili biljnih vrsta, te plijesan koja može nastati. Oni su zapravo mali odred za čistoću koji uvelike pomažu u održavanju terarija i samim time ga čine dugotrajnijim, te smanjuju našu intervenciju i brigu oko terarija.

U Čudesnim šumama koristimo razne dekorativne materijale kao što su red moore wood,lava stone,dekorativno kamenje koje se koristi za aquascaping, razne biljne vrste poput polarne mahovine (leucobryum glaucum), te često i razne vrste akvarijske i šumske mahovine.

Terarij je zadivljujući, ekološki prihvatljiv i jedinstven središnji dio svakog doma ili uredskog prostora. Bilo da kupujete za sebe ili kao dar, uvjeriti ćete se da terarij ostavlja jedinstven i poseban dojam u bilo kojem unutarnjem prostoru i može biti prekrasan kao središnji dio ili kao završni detalj savršenog dizajna.
Nije ih potrebno često otvarati niti prskati, nego se isto vrši po potrebi…ovisno o veličini terarija, obično svega par puta godišnje (manje terarije je potrebno nešto češće prskati)
Znači, terariji su gotovo samoodrživi ekosustavi, ali potrebno je pridržavati se par osnovnih uputa kako bi šumica bila dugo lijepa i zdrava.
Više o uputama za održavanje pročitajte u dijelu Njega terarija, te u FAQu.

POSEBNE USLUGE U BUDIGREEN-u

PODREZIVANJE, POPRAVAK I ODRŽAVANJE TERARIJA

Grad je mjesto stalne potrage za prirodom s obzirom na sav beton koji nas okružuje…
Kako bismo si približili prirodu u svoje kuće, stanove i radne prostore police i prozorske klupčice ispunjavamo živim biljkama i u novije vrijeme biljnim terarijima. 

Ovdje u Budigreen-u vjerujemo da svatko može stvoriti prekrasan interijer sa biljkama,te želimo unijeti prirodu u vaš dom i pokazati vam da briga oko biljaka ne mora biti zahtjevna te da ne morate imati zeleni palac. 

Terariji su mali ekosustavi koji neprestano rastu,mijenjaju se…ponekad otpadne koji listić ili propadne koja biljka…Zahtijevaju minimalnu brigu ali s vremenom vjerojatno će nekad biti potrebno npr. izmijeniti mahovinu ili jednostavno ukoliko prerastu- podrezati biljke..

S obzirom na ubrzani način života ili zbog nedostatka potrebnog pribora često nam se dogodi da zaboravimo ili nismo u mogućnosti kvalitetno održavati terarije..
Tu nastupamo mi…

Ukoliko trebate uslugu popravka,podrezivanja ili nadogradnje i obnavljanja terarija slobodno nam se javite

Instagram

@cudesna_suma1

Incorrect user ID specified.

Dostava

samo autobusima

Trebate pomoć?

kontaktirajte nas: info@budigreen.hr

Ponuda?

provjerite na webshopu 😉

NAŠA PRIČA

„ We're going to make the experience of discovering the perfect terrarium as wonderful as nature itself.“

– Ivana BudakFounder/CEO