Blog

Svjetlost života

Što je sa svjetlosti i, s obzirom na nju, kamo smjestiti terarij?

Osnovni uvjet za dug život i zdravlje terarija je da im osiguramo puno indirektne svjetlosti, a samim time i dobar položaj u prostoru.
Biljke u terariju su žive i samim time zahtijevaju dovoljnu količinu svjetlosti kako bi mogle provoditi proces fotosinteze.
Indirektna sunčeva svjetlost ona je vrsta svjetlosti koju bi, ukoliko je to moguće, trebali osigurati terariju.
Ukoliko terarij ne dobiva dovoljnu količinu svjetlosti biljke neće biti u mogućnosti provoditi fotosintezu, a s obzirom da u terarijima vlada vlažna i topla mikroklima nastaju savršeni uvjeti za stvaranje plijesni i  znatno se smanjuje životni vijek terarija.

Mračan i taman kutak nije prikladno mjesto za terarij.

Kada je riječ o ispravnoj količini svjetla, kako znati koliko je svjetlosti premalo ili, pak, previše?
-Nikada nije previše, ali pod uvjetom da je riječ o indirektnoj svjetlosti.

S obzirom da se količina sunčeve svjetlosti mijenja tokom godine položaj terarija u prostoru svakako treba mijenjati odnosno prilagoditi kroz godišnja doba:

=> ljeti, kada su dani dugi i sunčani, ima dosta jakog i direktnog sunca, temperature su visoke, terarij je potrebno odmaknuti dalje od prozora u unutrašnjost prostorije kako ni u jednom trenutku do njega ne bi dopirale direktne sunčeve zrake
=> zimi, kada su dani kratki i gotovo nikada nema direktnog sunca, terarij je potrebno približiti izvoru svjetlosti, odnosno staviti ga na što svjetlije mjesto. Samim time što je zimi mali broj sunčanih sati u terariju raste mogućnost stvaranja plijesni i propadanja biljaka, pa je dobra opcija osigurati i dodatnu LED lampicu uz terarij.

LED lampica nam je korisna i zbog ravnomjernog osvjetljenja biljaka u terariju. Na taj način će nam biljke uvijek rasti uspravno.
Ukoliko ju nemamo svakako bi trebalo s vremena na vrijeme zaokretati terarij za 180° kako bi spriječili izduživanje i savijanje biljaka.
U prostoru je, stoga, potrebno obratiti pažnju i na orijentaciju prozora te, s obzirom na količinu indirektne svjetlosti, pronaći idealno mjesto na kojem će terariji uspješno rasti.

Kamo smjestiti terarij s obzirom na orijentaciju prozora?

Sjever – je idealna ljetna orijentacija jer na toj strani nema direktnog sunca pa se terarij može smjestiti ispred i odmah blizu prozora
Zimi bi bilo dobro osigurati dodatnu rasvjetu.
Istok – sunce tokom jutarnjih sati nije jako..zimi će položaj terarija na istočnoj strani zasigurno odgovarati terarijima, a ljeti ukoliko terariji nisu smješteni uz same prozore pokoja direktna zraka sunca im neće naštetiti
Zapad – kao opcija za smještaj terarija i nije najidealnije rješenje.. osobito ljeti.direktno sunce koje ulazi kroz prozore je vrlo jako i može ozbiljno naštetiti terariju,pa ukoliko nemate drugi položaj za terarij svakako osigurajte zaštitu u smislu guste zavjese na prozorima.
U zimskom periodu orijentacija odgovara položaju terarija jer ima nešto više svjetlosti.
Jug – u zimskom periodu južno orjentirane prostorije su u pravilu najsvijetlije a sunce nije jako i nema direktnog svjetla što terarijima odgovara.Priča se drastično mijenja dolaskom ljeta kada sunce postaje jako, veliki broj najtoplijih sati u danu je upravo kada je sunce južno orjentirano i definitivno treba paziti da terarij ne stoji negdje gdje je u doticaju s direktnim sunčevim zrakama. Osim direktnog sunca na južnoj strani tokom ljeta problem stvara i temperatura prostorije, te svakako treba paziti da ne prelazi 25°C
Ako je jug jedina opcija za smještaj terarija u domu, potrebno je odmaknuti ga barem dva ili više metara od prozora.

U praksi postoje dvije osnovne mogućnosti za osvjetljavanje terarističkih biljaka: prirodno i umjetno svjetlo.

  • Prirodno svjetlo: Kao što je gore spomenuto, ako se terarij postavi blizu prozora, potrebno je odrediti njegovu orijentacijsku stranu, te, sukladno tome, pronaći idealnu poziciju poštujući pritom gore navedena pravila. 

Najbolje mjesto za terarij bi, stoga, bilo ono koje ima neizravnu svjetlost, poput prozora okrenutog prema sjeveru. Terarij se može postaviti na bilo koju udaljenost od 1 do 2 metra od prozora, ponekad i više, kako bi primao potrebnu količinu svjetla.

  • Umjetno svjetlo: Ako u domu ili uredu ne postoji kvalitetno prirodno svjetlo, tada je umjetna rasvjeta pravo rješenje!

Najbolji su izbor fluorescentne il LED žarulje koje ne emitiraju toplinu i obično imaju spektar boja koji biljke trebaju. Idealne su bijele žarulje koje imaju raspon temperature boje od 6000-6500K (ne moraju nužno biti označene kao “svjetla za biljke” sve dok je temperatura boje ispravna).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)