Blog

Savjeti za jednostavno zalijevanje za uspješan terarij

Što se tiče zalijevanja, svaki terarij će se malo razlikovati ovisno o nekoliko čimbenika:

  • veličina staklenke
  • spoj staklenke i čepa
  • količina supstrata
  • klima
  • biljke
  • svjetlost

Sve to utječe na učestalost zalijevanja i količinu vlage koju unosimo pri zalijevanju.
Terariji s poklopcima koji čvrsto prijanjaju lakše će zadržati vlagu od onih s bilo kojom vrstom otvora ili onih bez ikakvog poklopca, što rezultira duljim vremenskim razdobljem bez zalijevanja.Dobro zatvoreni terariji mogu se lagano prskati svakih nekoliko mjeseci.
Međutim, ako posjedujete terarij koji nije dobro zatvoren, trebat ćete češće zalijevati jer se dio vode gubi isparavanjem.Za ove vrste spremnika možda ćete morati dodavati vodu svakih mjesec ili dva-na vama je da promatrate i reagirate.

Jedan od načina za procjenu je li potrebno više vode jest potražiti kondenzaciju na staklu.  Ako postoji i nije vrlo oskudna, možete odgoditi zalijevanje neko vrijeme. 

Kondenzacija

Uz kondenzaciju druga metoda je promatranje biljaka i mahovine u terariju.
Ukoliko venu ili su suhi i požutjeli potrebno će biti zaliti terarij.

Treća metoda i ne manje bitna je provjeravanje boje i vlažnosti supstrata-slobodno ga i opipajte..

Ukoliko je suh i svijetao – vrijeme je za zalijevanje!

Iz iskustva nam se najbolje pokazalo koristiti raspršivač ili prskalicu za zalijevanje terarija jer pomoću njih možemo ravnomjerno zaliti terarij.

Koliko vode unijeti u terarij ovisi o stanju prosušenosti terarija,stanju i količini biljaka zasađenih u terariju,te veličini staklenke (manje terarije potrebno je češće zalijevati).

Detaljnije o zalijevanju pročitajte na našoj stranici u dijelu Njega terarija

Za zdravlje vašeg terarija vrlo je bitna i upotreba odgovarajuće vrste vode.

Pogrešna vrsta vode može naškoditi biljkama, ali i narušiti estetiku terarija jer upotreba tvrde vode ostavlja mrlje na staklu koje je gotovo nemoguće ukloniti.

Dobar primjer štetnosti tvrde vode iz slavine i osjetljivosti za biljke je mahovina.

Korištenje vode iz slavine čak jednom ili dvaput može potencijalno uzrokovati da mahovina počne žutjeti i na kraju umre.

U vodi iz slavine su prisutni teški metali,klor i razne kemikalije,a s obzirom da je terarij zatvoreni sustav i da te štetne tvari nemaju kamo otići nakupljat će se u biljkama,mahovini i dovest će do toga da vrlo brzo bespovratno strada.

Mahovina je inače otporna biljka;  podnosi niske temperature, minimalno ili bez svjetla (ograničeno vrijeme) i potpunu sušu.  Ali kada je u pitanju klor, kemikalije i teški metali prisutni u vodi iz slavine, mahovina će brzo stradati. 

 Dakle, kakvu vodu treba koristiti? 

Najbolja je čista izvorska voda, kišnica ili destilirana voda

Voda označena kao “pročišćena” nije prikladna jer će sadržavati minerale i druge tvari dodane za okus. 

Iako je za nabavku npr izvorske vode potrebno malo dodatnog truda, dobar je izgovor za izlet u prirodu s obitelji i prijateljima, a dodatni bonus je što na kraju ćete imati i lijep i zdrav terarij te ćete mu svakako  produžiti životni vijek!

Kiša na staklu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)