Blog

Što su zapravo terariji

ŠTO SU ZAPRAVO TERARIJI?

Terariji (lat. terra-zemlja) su gotovo samoodrživi zatvoreni sustavi u prozirnoj staklenci u kojoj je zasađeno nekoliko vrsta biljaka i biljnih vrsta.

Terariji u staklenkama spadaju u manje terarije, a ono što nas privlači njima je definitivno lakoća održavanja.

Funkcioniraju na način da biljke putem korijena upijaju vlagu iz supstrata koja zatim isparava preko listova, na stijenkama staklenke stvara se kondenzacija koja je zapravo način zalijevanja jer vlaga kruži unutar staklenke te se na taj način (samo)održava ekosustav.

Biljkama koje žive u tako uravnoteženoj mikroklimi zatvorenog terarija potrebno je vrlo malo pažnje. Zemlja uvijek mora biti vlažna, ne smiju biti na direktnom suncu, a na stijenkama zatvorenog terarija moraju se pojavljivati kondenzirane kapi vode.

Potrebno im je osigurati pravilan položaj u prostoru što znači da trebaju dovoljno filtriranog dnevnog svjetla, ali ne smiju biti izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Nije ih potrebno često otvarati niti prskati, nego se isto vrši po potrebi.

U samom terariju postoji drenažni sloj u kojem se višak vode zadržava i time osiguravamo da korijen biljke ne počne truliti.

Uvjeti unutar terarija idealni su za razliku od sobnih uvjeta jer su biljke zatvorene, ne smeta im suhi zrak, imaju svoju mikroklimu, a procesom fotosinteze same sebi stvaraju kisik i energiju.

S obzirom da su unutar terarija uvjeti idealni za rast i razvoj tako mogu rasti i druge manje poželjne vrste (npr. plijesan) koje želimo spriječiti kako bi naše Šumice dugo bile zdrave i lijepe.

Tome smo doskočili tako što smo naše terarije učinili bioaktivnima na način što u njih dodajemo sitne člankonošce- skokunce (engl.springtails) male, bijele i sitne bubice koji su čistači organskog otpada.

Skokunci će pojesti eventualne trule listove biljaka ili biljnih vrsta te plijesan koja može nastati.

Oni su zapravo mali odred za čistoću koji uvelike pomažu u održavanju terarija i samim time ga čine dugotrajnijim te smanjuju našu intervenciju i brigu oko terarija.

U Čudesnoj šumi koristimo razne dekorativne materijale kao što su red moore wood, lava stone, dekorativno kamenje koje se koristi za aquascaping, razne biljne vrste poput polarne mahovine (leucobryum glaucum) te često i razne vrste akvarijske i šumske mahovine.

Terarij je zadivljujući, ekološki prihvatljiv i jedinstven središnji dio svakog doma ili uredskog prostora. Bilo da kupujete za sebe ili kao dar, uvjeriti ćete se da terarij ostavlja jedinstven i poseban dojam u bilo kojem unutarnjem prostoru i može biti prekrasan kao središnji dio ili kao završni detalj savršenog dizajna

Znači, terariji su gotovo samoodrživi ekosustavi, ali potrebno je pridržavati se par osnovnih uputa kako bi šumica bila dugo lijepa i zdrava.

Zaključno, šumski terariji su savršena kombinacija prirode i umjetnosti koja će vas oduševiti! U našim terarijama nalaze se prekrasne biljke i kamenčići koji stvaraju prirodan okoliš i atmosferu šume. Svaki terarij je ručno izrađen i s pažnjom za detalje i napravljen od visokokvalitetnih materijala, a usto je i domaći proizvod.

Uz šumske terarije možete unijeti malo prirode u svoj dom ili ured. Ovi mali svjetovi prirode pomažu u pročišćavanju zraka i stvaraju ugodnu atmosferu u vašem okruženju. Terariji su jednostavni za održavanje i ne zahtijevaju puno brige – sve što trebate učiniti je osigurati dovoljno svjetlosti i povremeno poprskati biljke vodom.

Odaberite svoj omiljeni šumski terarij danas i uživajte u oazi prirode u svom domu ili uredu!

Više o uputama za održavanje pročitajte u dijelu Njega terarija te u FAQ-u .

Ukoliko i Vi želite svoj primjerak terarija, potražite nas na našim prodajnim lokacijama ili nam se obratite direktno putem e-maila, Facebook stranice ili Instagrama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)