Blog

Skokunci

skokunac (engl.springtail)

Što su i čemu služe skokunci (eng. SPRINGTAILS) u terarijima?
Dakle, što je zapravo skokunac (engl.springtail)?

To su sitni kukci koji su posvuda. Oni su u vašem vrtu, u vašim sobnim biljkama, u šumi i u gradu. Uglavnom žive svugdje gdje su tlo i biljke. Mogu se naći u gotovo svakoj klimi, čak i tamo gdje se temperature spuštaju ispod nule, Ali koliko god da su široko rasprostranjeni, kladim se da ih nikada niste ni primijetili. Skokunci se drže za sebe, ali neumorno rade kako bi naš ekosustav bio zdrav i sretan.

Kako?
Skokunci općenito žive u gornjem sloju tla i lišću gdje recikliraju mrtvi biljni materijal, gljivice i plijesan u hranjive tvari koje biljke mogu koristiti kao gnojivo. Ali gnojidba biljaka, iako vrijedna divljenja i korisna, nije ono što ih čini toliko cijenjenima u terarijima.

lat. Folsomia candida, eng. Springtail, hr. Skokunac

Svi terariji Čudesna šuma koje Budigreen nudi na prodaju u svojoj trgovini automatski dolaze sa zdravim brojem jedinki, a velika je vjerojatnost da nećete ni primijetiti da su prisutni ali u plodovima njihovog rada moći ćete uživati ​​dugi vremenski period!

Oni su nam velika pomoć i ključ zdravog ekosustava obzirom da su unutar terarija uvjeti idealni za rast i razvoj,poput malog inkubatora,pa tako mogu rasti i druge manje poželjne vrste čiji nastanak želimo spriječiti.

Tome smo u radionici Budigreen-a doskočili tako što smo naše terarije Čudesna šuma učinili bioaktivnima tako što u njih dodajemo sitne člankonošce-skokunce(engl.springtails) male,bijele i sitne bubice koji su čistači organskog otpada.

Skokunci će pojesti eventualne trule listove biljaka ili biljnih vrsta, te plijesan koja može nastati.

Oni su zapravo mali odred za čistoću koji uvelike pomažu u održavanju terarija i samim time ga čine dugotrajnijim, te smanjuju našu intervenciju i brigu oko terarija.

Dakle zaključno:

Svaki terarij iz Budigreen radionice je bioaktivan…što bi značilo da u svaki terarij namjerno stavljamo skokunce.

Skokunci su bijeli, sitni i izuzetno korisni člankonošci koje još zovemo “odredom za čistoću”.

Hrane se otpalim lišćem i plijesni, razlažu organsku tvar te proizvode CO₂ koji je neophodan za fotosintezu biljaka, čime osiguravaju funkcionalnu mikroklimu u terariju.

Ne grizu i ne diraju žive biljke!

Primarna svrha skokunaca je kontrola stvaranja plijesni koja može biti veliki problem u toplom i vlažnom terariju, a skokunci je rado jedu.

 Skokunci će pojest sve vrste plijesni, gljivica i spora a često ih zaustavljaju prije nego što uopće počnu izbijati.

Dakle, skokunci su izuzetno korisni u terarijima i ako vidite male bijele bubice koje šetaju po mahovini ili supstratu ne brinite,oni su mala, ali moćna ekipa za čišćenje terarija i zapravo imate sreće jer ste ih uopće ugledali! 

Video sadržaj o skokuncima


        

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)