• Nema proizvoda u košarici.

Pravilna njega i održavanje terarija

  • Početna

PRAVILNA NJEGA I ODRŽAVANJE TERARIJA
Terariji zahtijevaju minimalnu njegu, no kako bi dugo ostali lijepi i zdravi potrebno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila.

1. POLOŽAJ TERARIJA UNUTAR PROSTORA

Terarij treba biti na što svjetlijem mjestu u interijeru, ali ne na direktnom udaru sunčevih zraka kako se ne bi pregrijao zrak u unutrašnjosti staklenke i samim time skuhao biljke.

Temperatura unutar staklenke je, u principu, uvijek viša, nego u prostoru izvan staklenke, a zagrijavanjem staklenke dolazi do porasta iste što nažalost može biti pogubno za biljke.

Prilagodite položaj terarija ovisno o godišnjem dobu:

zimi – s obzirom da su dani kraći, terarij smjestite na što svjetlije mjesto kako bi biljkama osigurali dovoljno svjetlosti, ali pripazite da nije u blizini izvora topline (radijatora, kamina i sl.).
Ukoliko nemate dovoljno svjetlosti u prostoru potrebno je osigurati umjetnu rasvjetu koja ne šteti biljkama. Kada govorimo o umjetnom osvjetljenju, to ne znači da će terariju biti dovoljna obična rasvjeta, već bi trebalo nabaviti LED lampu za rast biljaka.

ljeti – dani su duži i sunce je jače čime je osigurano dovoljno svjetlost za biljke u terariju.
Terarij odmaknite od prozora kako ni u jednom trenutku ne bi bio na direktnom suncu.

Također, tokom ljetnih mjeseci pripazite na temperature unutar prostorije (17-25*C), ukoliko prostor nije klimatiziran, a za vrijeme toplinskih ljetnih udara potrebno je otvarati terarij i prskati ga sa destiliranom vodom.

Svjetlost je bitna za proces fotosinteze, vitalnu funkciju kod biljaka tako da je jako bitno prilagoditi položaj terarija u prostoru.
Kako bi spriječili savijanje biljaka prema izvoru svjetlosti potrebno povremeno okrenuti terarij za 180°.

Nedostatak svjetlosti u kombinaciji sa vlagom može dovesti do stvaranja plijesni i truljenja biljki!
Zbog tih svih razloga vrlo je važno naći dobar položaj u prostoriji za terarij.

2.VLAŽNOST I CIKLUS KONDENZACIJE

Kako bi osigurali ravnotežu ekosustava i zdravlje biljaka potrebno je osigurati optimalnu vlažnost unutar terarija.

S obzirom da terarij nije hermetički zatvoren i da vlaga iz staklenke pomalo hlapi (ovisno o prianjanju poklopca u otvor staklenke), terarij je potrebno nekoliko puta godišnje pošpricati s vrlo malo destilirane vode ili kišnice (nekoliko potisaka kroz špricu raspršivača podešenog na lagano raspršivanje – maglicu).

Nakon zalijevanja terarij možete ostaviti par sati otvoren kako bi se vlaga sama iz nivelirala i da bi se listići biljaka posušili od vlage, a zatim poklopac zatvorite.
Svakodnevna kondenzacija, tj. pojavljivanje sitnih kapljica ili maglice s unutrašnje strane terarija, znak je povoljne vlage unutar ekosustava.
Ukoliko primijetite krupne kapljice, terarij je potrebno otvoriti na par sati ili ubrusom lagano obrisati unutrašnje stijenke, kako bi pokupili višak vlage.
Također učestala pojava krupnih kapi ukazuje na nepovoljan položaj terarija u prostoru (direktno sunce ili mjesto gdje se često mijenja temperatura u prostoriji) te je potrebno premjestiti terarij i pronaći mu povoljniju poziciju.
Također, znak da ima dovoljno vlage su uspravne biljke i lijepa, intenzivno zelena boja mahovine te tamna boja supstrata i kamenčića.
Previsoka vlaga unutar ekosustava može nažalost biti pogubna za cijeli ekosustav u terariju, a u kombinaciji sa smanjenom svjetlosti može dovesti do stvaranja plijesni i truljenja biljaka!

Dakle, ne pretjerujte sa prskanjem!

Totalni izostanak kondenzacije znak je nepovoljnog položaja terarija, odnosno smješten je u pre tamni prostor te mu trebate osigurati svjetlije mjesto. Svakako provjerite i ostale pokazatelje i znakove za zalijevanje.

Kada je vrijeme za zalijevanje?

Ukoliko se kondenzacija smanji ili izostane, prvo pokušajte terarij smjestiti na svjetlije mjesto. To će biti svojevrsni test da bi bili sigurni da je došlo vrijeme za zalijevanje. Ukoliko kondenzacija i tada izostane, utoliko je terarij potrebno pošpricati s malo destilirane vode ili kišnice.
Terarij nikako ne zalijevajte običnom vodom jer klor šteti biljkama, a zbog kamenca se stvaraju mrlje te estetski terarij ne djeluje lijepo!
Također ukoliko primijetite da biljke klonu, boja mahovine više nije zelena, nego postaje svjetlija ili žuta, a zemlja vam se na opip čini suhom – vrijeme je za zalijevanje!

Kako i s kojom količinom vode zaliti terarij?

Kao najbolje rješenje za zalijevanje terarija nam se pokazao raspršivač ili prskalica jer s njom najbolje možemo kontrolirati količinu vode i ravnomjerno zaliti terarij.
Koliko je potrebno vode ovisit će o količini vlage u terariju i veličini terarija (manje terarije trebamo češće zalijevati)
Prilikom zalijevanja pripazite na pravilo “manje je više” jer ukoliko nije dovoljno vlage vodu uvijek možemo naknadno dodati, a ako pretjeramo teško ćemo ju izbaciti iz sustava te postoji opasnost od truljenja biljki i propadanja terarija.
Kada prilikom zalijevanja supstrat uz rubove staklenke promijeni boju u tamniju, znači da je uneseno dovoljno vlage.
Pokušajte prskati po rubovima staklenke, mahovini i kamenčićima, a izbjegavajte močiti same listiće biljaka.

Nakon prskanja terarij ostavite neko vrijeme otvoren dok se listići biljaka ne osuše te ga potom zatvorite.

3.UKLANJANJE OTPALOG ILI BOLESNOG BIOMATERIJALA

S obzirom da u terariju vlada topla i vlažna mikroklima procesi truljenja, stvaranja plijesni ili razvoja gljivičnih oboljenja su ubrzani.
Da bi spriječili širenje i propadanje terarija potrebno je redovito uklanjati oštećene ili otpale listove – pomozite si drvenim štapićima ili dugačkom pincetom ukoliko je imate te škaricama.

Iznimno je važno da je sav pribor čist i dezinficiran kako u terarij ne bi unijeli nečistoće te zagadili ekosustav.

Ukoliko biljke prerastu i počnu dodirivati unutarnje stijenke staklenke vršne dijelove biljke slobodno čistim škaricama odrežite i odstranite.
Nakon svakog rezanja i šišanja biljaka, terarij je potrebno ostaviti otvorenog 24-48h kako bi biljke uspješno zacijelile. Nakon toga ga zatvorite.

TRETIRANJE TERARIJA I SPREČAVANJE NEŽELJENIH POJAVA

Terariji iz Budigreen radionice su tretirani korisnim nematodama (Steinernema feltiae) kako bi spriječili pojavu ličinki male crne mušice (Bradysia spp.) te skokuncima (engl. springtails) – malim, bijelim, sitnim člankonošcima (1-2 mm) koji su zaslužni za čistoću unutar samog terarija jer se hrane s plijesni, otpalim lišćem, a i proizvode CO2 koji je neophodan za fotosintezu biljaka.
Skokunci su potpuno bezopasni i ne trebate imati strah da će izaći iz terarija jer se oni zadržavaju najčešće po supstratu ili mahovini, odnosno tamo gdje “imaju posla”.
Terarije nije potrebno tretirati nikakvim umjetnim gnojivima ili aditivima za brži rast biljaka. U našoj Budigreen radionici koristimo samo najkvalitetnije supstrate koji su miješani u određenim omjerima i po posebnoj recepturi.

Uputstva za njegu i održavanje dobiju se uz svaki kupljeni Čudesni šuma terarij, a ukoliko tamo niste pronašli ono što vas zanima, odgovore potražite u našoj rubrici Najčešće postavljena pitanja ili nam se obratite putem mail info@budigreen.hr, gdje stojimo na raspolaganju za sve Vaše upite.

POSEBNE USLUGE U BUDIGREEN-u

PODREZIVANJE,POPRAVAK I ODRŽAVANJE TERARIJA

Grad je mjesto stalne potrage za prirodom s obzirom na sav beton koji nas okružuje…
Kako bismo si približili prirodu u svoje kuće, stanove i radne prostore police i prozorske klupčice ispunjavamo živim biljkama i u novije vrijeme biljnim terarijima. 

Ovdje u Budigreen-u vjerujemo da svatko može stvoriti prekrasan interijer sa biljkama,te želimo unijeti prirodu u vaš dom i pokazati vam da briga oko biljaka ne mora biti zahtjevna te da ne morate imati zeleni palac. 

Terariji su mali ekosustavi koji neprestano rastu,mijenjaju se…ponekad otpadne koji listić ili propadne koja biljka…Zahtijevaju minimalnu brigu ali s vremenom vjerojatno će nekad biti potrebno npr. izmijeniti mahovinu ili jednostavno ukoliko prerastu- podrezati biljke..

S obzirom na ubrzani način života ili zbog nedostatka potrebnog pribora često nam se dogodi da zaboravimo ili nismo u mogućnosti kvalitetno održavati terarije..
Tu nastupamo mi…

Ukoliko trebate uslugu popravka,podrezivanja ili nadogradnje i obnavljanja terarija slobodno nam se javite

Instagram

@cudesna_suma1

Incorrect user ID specified.

Dostava

samo autobusima

Trebate pomoć?

kontaktirajte nas: info@budigreen.hr

Ponuda?

provjerite na webshopu 😉

NAŠA PRIČA

„ We're going to make the experience of discovering the perfect terrarium as wonderful as nature itself.“

– Ivana BudakFounder/CEO